Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

A Magyar Tudomány Ünnepe

Utolsó módosítás: 2020. december 09.

A Társadalomtudományi Intézet az idén is aktívan részt vett a Magyar Tudomány Ünnepén.

A Magyar Tudomány Ünnepe 2020 alkalmából intézetünk oktatói a következő tudományos rendezvényeken vettek részt:

 

Tajtiné Lesó Györgyi, a Társadalomtudományi Intézet - Szociálpedagógia Tanszék oktatója, az EKE Neveléstudományi Doktori Iskola doktorandusza a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából megrendezésre kerülő EKE PK Pszichológiai Intézete által szervezett „EKE Pszichológiai napok II." programja keretében 2020. november 14-én a Fiatal kutatók és tudomány szekcióban „Az iskolai pályaorientáció, mint a korai iskolaelhagyás prevenciójának lehetséges eszköze" címmel tartott előadást. Előadásában a végzettség nélküli korai iskolaelhagyás többdimenziós problematikáját nemzetközi és hazai szakirodalmi áttekintésen keresztül mutatta be.

 

Dr. habil. Tamáska Máté, a Társadalomtudományi Intézet - Társadalomismereti Tanszék ÚNKP Bólyai+ ösztöndíjas vendégoktatója 2020. november 19-én 10.00 órától „Szociális építészet" címmel online előadást tartott a regisztrált érdeklődőknek. A szabadpiaci viszonyok nem először okoztak relatív lakhatási szegénységet egy viszonylag prosperáló időszakban. Az előadás történeti példákon, illetve más városok, elsősorban Bécs esetén keresztül mutatta be, miként igyekezett a mindenkori szociális szféra megoldást találni erre a mindenkit közvetlenül érintő kihívásra.

 

Dr. Sárkány Péter, a Társadalomtudományi Intézet intézetigazgató egyetemi tanára a 2020. november 27-én 17 órától a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Szent II. János Pál Pápa Kutatóközpont által szervezett online könyvbemutató és kerekasztal-beszélgetés előadója és moderátora volt. A bemutatott kötet: Alexander Batthyány: A közömbösség legyőzése. Az értelem megtalálása változó korunkban (Fordította: Kalocsai-Varga Éva, Ursus Libris, Budapest 2020).

 

Dr. Bogárdi Tünde, a Társadalomtudományi Intézet - Társadalomismereti Tanszék adjunktusa 2020. november 30-án a SZIE GTK Faluszemináriumi Kutatóműhely, a SZIE GTK Vidékfejlesztési Szakkollégium és az MRTT Közép-magyarországi Tagozata szervezésében tartott, „Mit jelent a fenntartható fejlődés a falvak szempontjából?" c. programon ismertette a tiszaladányi humán (oktatási, szociális és egészségügyi) ellátórendszerre vonatkozó kutatási eredményeit. A falukutatás részeredményeit bemutató előadásokat egy kerekasztal-beszélgetés követte. A tiszaladányi kutatás eredményei jövő évben az Acta Regionis Rurum lektorált folyóiratban fognak megjelenni.


< Vissza