Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Magazin - Vélemény: A Szocped25 margójára

Utolsó módosítás: 2016. november 04.

Intézetünk október 21-én ünnepelte az "egri szocpedes" képzés negyed évszázados jubileumát. Az Örömünnepet a szak jó néhány jelenlegi és volt hallgatója megtisztelte jelenlétével és figyelmével. Közülük Székelyhidi Eszter gondolatait adjuk most közre. Némi fotódokumentációval gazdagítva.

Kedves Kollégák, sziasztok!

Azt gondoltam, hogy adok egy gyors összefoglalót a SzocPed25 konferenciáról – a hivatalos hír margójára. Mivel ahányan ott voltunk, annyiféle dolgot „vittünk el" – ezért aki gondolja, bátran tegyen hozzá: osszuk meg a közösbe, amink van!
A konferenciát azzal a céllal indította útjára a Tanszékünk, hogy 1) elősegítse vele a hallgatók számára a pályaszocializációt; 2) a végzettek kapcsolatainak kialakulásához, erősítéséhez hozzájáruljon; 3) legyen felülete a döntéshozókkal lobbytevékenység folytatásának; és 4) hogy az immáron egyetemünk egyféle szellemi központként funkcionáljon a meghívott szakemberek részvételével.


Én két workshopon és a záró gyűlésen vettem részt. Az egyik Tajtiné Lesó Györgyi (pályaválasztási tanácsadó pedagógus a Heves Megyei Pedagógiai Szakszolgálatnál) vezetésével azt a fondorlatosan bevonzó címet tudta magáénak, hogy „Szocpedes! Mi leszel, ha nagy leszel?". Hát bevonzódtunk, nem is kevesen. :) Fondorlat ide vagy oda, nagyon gyakorlatias információkombót bocsátott a rendelkezésünkre Györgyi. Egyrészt szóba került a ránk vonatkozó jogi keretrendszer – amivel igazán nem árt tisztában lenni, valamint az általunk betölthető pedagógus munkakörökhöz a végzettségi és szakképzettségi követelmények (ami, megjegyzem, igazán szűkre szabja az intézményi lehetőségeinket). Továbbá szó esett a szakirányú továbbképzésekről (amelyek új képzettséget nem adnak, hanem mélyítésre, módszertanok elsajátítására jók), a pedagógus szakvizsgáról. Elkalauzolt Györgyi minket a felvi.hu „diplomán túl"-i részlegébe, ahol megmutatta, hogy a rendszer szerint milyen pozíciókat tudhatunk betölteni a végzettségünkkel, milyen kilátásaink vannak, továbbá, hogy milyen ráépülő képzésekhez, mersterszakokhoz akár egyenes bemenet a szocped. Azaz, használjátok a felvit, mert hasznos!
Összességében Györgyi kiemelte a fontosságát annak, hogy definiáljuk a szakmai identitásunkat, valamint hogy tudatosan tervezzük a tanulmányainkat is annak tudatában, hogy végső soron mivel szeretnénk foglalkozni. Persze játszottunk is. Szocpedesek vagyunk, kérem szépen. :)


Ami nagyon fontos kimenete lett ennek a workshopnak, hogy megfogalmaztuk az alfa és egyben ómega, a No. 1. szükségletünket, az origót: Létre kell hoznunk egy szociálpedagógusokat magába tömörítő szakmai érdekképviseleti szervezetet, egyesületet. Jelenleg nincs ilyen, de itt az ideje és most van itt az ideje.
Mint tudjuk, pillanatnyilag is folyamatban van az EMMI által kiírt pályázat, ami azt irányozza, hogy előre kidolgozott módszertan alapján gyerekjóléti szolgálatok alkalmazásában lévő (akár) szocpedesek hogyan tudják alkalmazni a köznevelésben a szociális segítést. Majd ezeknek a projekteknek lesz monitoringja, és végső soron valamilyen megoldás törvénybe lesz iktatva. Ez az elmélet. Sajnos azt is tudjuk, hogy élhetetlen és abszurd körülmények is meg vannak szabva (1 szocpedes/1500 gyerek [!!]) – amelyek nagy eséllyel indikátor szinten a projektek monitoringjakor jól fognak mutatni, de tudjuk, hogy valódi szakmai munkát, szociális segítést már csak ez is teljesen ellehetetlenít. És ez csak egy dolog, amit most említek.


De a lényeg összefoglalva: egyszerűen muszáj, hogy összefogjunk és szakmailag képviseljük magunkat, muszáj, hogy most, amikor ilyen lehetőség van (mert én ezt lehetőségnek fogom fel arra, hogy végre beleszólhassunk lényegi módon a ránk vonatkozó törvénykezés alakításába!), akkor azt ne szalasszuk el. Őszintén szólva nem hiszem, hogy az elkövetkező öt-tíz évben megint lesz ilyen lehetőségünk. Na de a lényeg, hogy megszületett Az Egyesületünk gondolata. Erre egy másik postban visszatérek! Már most készüljetek!

Forradalmi hangulatban, és újabb dózis pogácsával felvértezve átültünk a következő workshopra, amit Hadnagy Józsi tanszékvezetőnk vezetett (párhuzamosan ezzel folyt egy másik workshop is az esetmenedzseri munkakör izgalmairól, Lőrinc Attila vezetésével). Józsi workshopjának címe az volt, hogy a „Kapcsolati hálózatunk tudatossági szintjének növelési lehetőségei a tehetséggondozás kiaknázása és a hátrányos helyzet kompenzálása érdekében" – ami röviden nekem annyit jelentett, hogy a teremben lévők között nagy valószínűséggel max. két kapcsolati lépésben el tudok jutni mindenkihez, ergo mindenki, mindenkivel kapcsolódik, és mint ilyen, elképesztő mennyiségű tapasztalat, tudás és erőforrás áll a kapcsolati hálózatunkon belül rendelkezésre, amit „mindössze" össze kell logisztikáznunk és a kitűzött cél érdekében használni. Ezt nyilván tudjuk is elvi szinten, de Józsi szemléletessé és emlékezetessé tette egy játékkal: az információk tudása és átadása kötött össze minket, és amikor minden egyszerre egy személynél összeállt, akkor lett megoldás. Az egész eredménye egy óriási zöld-spárgás-kapcsolati háló lett (ami nyilván nagyon szoros rokonságban van a gémkapcsokkal... :D ) : és igen, mindenki benne volt, mindenki kapcsolódott. Nézzétek meg a képet – ennyi. Erre lehet emlékezni.

És igen, használjuk a kapcsolati hálónkat! Briliáns know-how van felhalmozva közöttünk, az emberek akarnak segíteni, akarnak részt venni dolgokban, szívesen hozzájárulnak akármihez is. Használjuk! Amúgyis és mert kapcsolódik is, ebbe a workshopba is behoztuk az Egyesületünk témáját, és úgy tűnik, mindenki támogatja.
Végül megérkeztek a terembe a másik workshop résztvevői, és egy már mondhatni megszokott vigalmas hangulatú összefoglalással, megosztással zártuk a konferenciát.

Hogy elérte-e a kitűzött céljait a tanácskozás? Az én véleményem szerint igen. Ha végigmegyek a négy ponton, mindegyik mellé pipát teszek. Viszont az nyilvánvaló, hogy itt nem állt meg az élet. Ami ebből születik, az csakis rajtunk múlik. Csináljuk meg, együtt, magunkért, az értékeinkért, a céljainkért!

Még jelentkezem!
Aki hozzáfűzne bármit, tegye meg bátran! :)


< Vissza