Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Magazin - Esemény

Utolsó módosítás: 2018. szeptember 06.

Ötödik alkalommal invitálták az Eszterházy Károly Egyetem Tehetségútlevél Programjának szervezői tudományos versenyre a fiatalokat. Képes összeállításunkban erről számolunk be.

A rendezvény megnyitóján, a Líceum kápolnájában elsőként dr. Liptai Kálmán, az egyetem rektora köszöntötte a résztvevőket. Elmondta: a tanárok olykor akár tudattalanul és tudatosan is megalapozzák a diákok jövőjét. Hangsúlyozta, hogy az élet során a tehetség egy olyan támaszpont lehet, mely a mélységekből is fölemelheti az embert.

A fiatalokat Juhász Tibor mb. rektorhelyettes is üdvözölte. Úgy fogalmazott: a résztvevők nem egyszerűen diákok egy versenyen, hanem szakértők egy konferencián. Virág Irén, a Tehetségútlevél programért felelős munkacsoport tagja, a Neveléstudományi Intézet vezetője elmondta: amikor útjára indították a Tehetségútlevél Programot, akkor elsősorban az volt a cél, hogy Eger középiskoláinak tehetséges fiataljait szólítsák meg, s hogy ők betekinthessenek abba, milyen egy felsőoktatási intézményben működő tehetséggondozó program. Már akkor látszott: olyan nagy az érdeklődés, olyan lelkesek a fiatalok, hogy a következő évre már még szélesebb körben is érdemes meghirdetni a programot. Ekkor már a térség több intézményéből is jöttek nevezések. Megtudhattuk tőle azt is, hogy idén kilenc város tizenhárom középiskolája jelentkezett a programra. Összesen százhuszonegy pályamunka érkezett, ebből a csütörtöki napon kilencvenegy diák mutathatta be kutatási témáját tizenkét szekcióban. A tudományosság mellett az előadásmódot, a téma üzenetét is értékelte a zsűri.

Dr. Hadnagy József, a Tehetségútlevél Program bizottságának koordinátora, a Szociálpedagógia Tanszék vezetője elárulta: elsődleges céljuk, hogy a középiskolai tanárokkal, a tehetséggondozó kollégákkal együtt dolgozzanak, azért, hogy a diákok csatlakozzanak ehhez a programhoz, így belekóstolnak abba a tudományos világba, amit a felsőoktatás és az Eszterházy Károly Egyetem nyújthat számukra.

A nevező diákok lelkesedéséről tanúskodott Kis-Csabai Dávid is a beszélgetés alkalmával. Az egri Dobó István Gimnázium növendéke elárulta, hogy különböző plakátokkal és prezentációkkal készültek. Mint mondta, számára ez a program remek lehetőség arra, hogy összemérje képességeit generációjával, de kiváló lehetőség tudástáruk bővítésére is. A huszonegyedik századi diák és tanár kapcsolatról készítette kutatási anyagát. A történelem során már rengeteget változott ez a viszony – osztott meg néhány információt munkájáról. Nem titkolta: történelem-angol szakos tanár szeretne majd lenni, s az Eszterházy Károly Egyetem képzési kínálatát rendkívül jónak, magas színvonalúnak tartja, ezért határozott célja, hogy majd az egyetemre felvételizzen.

(Összeállításunkat az uni.eszterhazy.hu oldalról vettük át; szerzője Juhász Henrietta, a fotókat Kakuk Dániel készítette.)


< Vissza