Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Magazin - Ez történt..

Utolsó módosítás: 2017. szeptember 05.

Első tanévüket zárták együtt a GTK Társadalomtudományi Intézetét alkotó Politológia, Szociálpedagógia, valamint Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékek. Magazin rovatunk képes összeállításában az esztendő sikereire tekintünk vissza.

JELES ESEMÉNYEK
Rendhagyó, ám érthető módon két születésnappal kezdjük. Október 21-én szocpedesekkel telt meg az alma mater. A tanszék huszonöt éves fennállását köszöntő egész napos eseményre Belgiumból és Romániából is érkeztek vendégelőadók, de sokan eljöttek az Egerben végzett hallgatók is, akik közül többen workshopot tartottak a délután folyamán. Egyik kedves volt hallgatónk Székelyhidi Eszter egy szubjektívet is küldött nekünk. Ezért is érdemes kattintani.

Pályatársai, egykori hallgatói, tanszéki és intézeti kollégái valamint az Egyetem vezetése köszöntötte május derekán a Líceum kápolnájában az idén hatvanadik születésnapját ünneplő Széchenyi Ágnest, a Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék habilitált főiskolai tanárát, Pulitzer-emlékdíjas sajtótörténészt.

Az intézeti weboldal magazin rovatában olvashatnak egy Ágnes tanárnőt bemutató korábban készült portrét, az ünnepségről pedig ekként számoltunk be.

TUDOMÁNY, KÖZÉLET
Nemhogy kiemelni és bemutatni, de még felsorolni is hosszas és nehéz lenne azokat az eredményeket, melyek az Intézet munkatársainak tudományos működése kapcsán jelentkeztek 2016/2017-ben. Különösen aktívak voltak a szociálpedagógusok: tovább folytatódtak a korábban megkezdett minisztériumi egyeztetések, de erősödtek a tanszék nemzetközi kapcsolatai is. Kollégáink most is ellátogattak Gyergyószentmiklósra, tavasszal jártak Kolozsváron, illetve fogadták itt, Egerben a Babes-Bolyai Egyetem hallgatóit.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatásával, a Bibó István Közéleti Társaság rendezésében került sor az "1956-os magyar forradalom és az értelmiség (Lázadó értelmiség)" című konferenciára Budapesten, ahol Széchenyi Ágnes "Írók és újságírók lázadása" c. előadása is elhangzott. Az előadásról készült videónkat ebben a hírben lehet megnézni.

Egy Egerben szervezett konferenciáról és kiállításról is beszámolhattunk ez év májusában: „Az értelmes élet jegyében - Viktor E. Frankl (1905-1997) munkássága" c. eseménysorozat házigazdája a Szociálpedagógia Tanszék és annak főiskolai tanára, Sárkány Péter volt. A programokról itt számoltunk be.

Két, a kommunikáció és a médiatudomány tárgykörében abszolút újszerűnek számító kötetet is jegyeztek kollégáink: a l'Harmattan Kiadó gondozásában, Pólya Tamás szerkesztésében látott napvilágot Edward Herman – Noam Chomsky szerzőpáros egyik fontos politikai gazdaságtani kötetének magyar kiadása, az "Egyetértés-gépezet".

Buzinkay Géza, a tanszék nyugalmazott főiskolai tanára pedig "A magyar sajtó és újságírás története a kezdetektől a rendszerváltásig" c. viselő új sajtó monográfiát adta nekünk. Könyvének egri bemutatóján természetesen mi is ott voltunk.

Továbbá év eleji hírünk volt, hogy ismét az Európai Újságírók Szövetsége (azaz az AEJ) Magyar Tagozatának elnökévé választották a szervezet 2016-os nyári közgyűlésén Martin tanár urat, a Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék professor emeritusát.

HELYI KÖZÖSSÉGEK, PARTNERSÉG
Fontosnak tartjuk, hogy kollégáink ne csak a szakmai közéletben és az oktatási innováció terén tegyék le névjegyüket, hanem ápoljanak szoros kapcsolatot a helyi (kis)közösségekkel is. Ennek jegyében az elmúlt esztendőben is folytatódott a "Tehetségútlevél" és a "Fiatalok a nemzetközi kapcsolatokban", azaz két olyan, már több éves hagyománnyal bíró programunk, melyben középiskolások tucatjait mozgatjuk meg.

A két januári rendezvényről és annak visszhangjáról az intézeti weboldalon is írtunk; most a nemzetközis vetélkedőről szóló képes tudósításunkat és a tehetségprogram kapcsán készült fotó és videó-összeállítást ajánljuk.

A Szociálpedagógia Tanszék 25 éves jubileumára szervezett őszi konferencián fogalmazódott meg annak a hiánypótlónak szánt és országos lefedettségűnek tervezett egyesületnek a gondolata, melynek alakulásáról a tanév során mi is beszámoltunk. Tovább->

A szocpedesek azonban nemcsak országosan és nagyban, hanem hely(i)ben is gondolkodnak: az év áprilisában a város előtt is bemutatták a 2016-os ifjúságkutatás eredményeit, s ugyancsak 2017-ben lettek partnerek a Tájolóban, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által vezetett pályaorientációs programban.

A kapcsolat mindemellett az iskolákkal is szoros. A Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék oktatói egy ózdi és egy mezőkövesdi látogatás mellett az egri Neumann János Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégiumban is tartottak rendhagyó médiaórát.

HALLGATÓ ELISMERÉSEK, SIKEREK
Nagy örömünkre szolgál és sokadszor is büszkén tudatjuk, hogy van jó néhány olyan hallgatónk, aki kiemelkedő eredményeket ért-ér el tanulmányi munkában, OTDK-s kutatásban, közösségszervezésben. A XXXIII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Társadalomtudományi szekcióján Dávid Dorottya Éva az angol, spanyol és magyar fordítástechnikákat összehasonlító „Filmes feliratok kultúraközi perspektívából" c. dolgozatát (témavezető: Pólya Tamás) mutatta be és ért el vele egy igen szép második helyezést, Boros Enikő pedig, aki „A 2016-os oroszországi parlamenti választások. választási körkép Jekatyerinburgban" címmel írta dolgozatát (témavezető: Horváth Ágnes, főiskolai tanár) különdíjban részesült. Kapcsolódó hírünk itt.

Egyetemi elismeréseket kaptak: Buri Evelin Roma tehetségekért díjat kapott, Zsebe Blanka (2016) és Demény Dorina (2017) a Hallgató a tudományért, míg Kovács Viktória Hallgató a Hallgatókért díjat vehette át a tanévnyitó ünnepi szenátusülésen illetve a diplomaosztón.

DÍJAK, KITÜNTETÉSEK
Szervezeti egységeink és kollégáink munkáját is méltatták az év során. A Szociálpedagógia Tanszék az Oktatási innováció Elismerő Oklevelét, az oktatási innováció egyik rangos hazai díját kapta meg a nyár elején, melyet Hadnagy József, a tanszék EHÖK-nívódíjas tanszékvezetője vett át Budapesten.

Az Egyetem évzáró, karácsonyi rendezvényén pedig Herzog Csillának és Lóth Gabriellának gratulálhattunk a kitüntetéseikhez (lásd itt). Ők az intézmény Eszterházy Károly emlékérmét és a Kar Wekerle Sándor-díját érdemelték ki.

MINDEZEK MARGÓJÁRA

2016 őszén csak reméltük, hogy az az új szervezeti egység, melyben a három tanszék immáron együtt kezd el dolgozni, pezsdítően hat majd az oktatói munkára és a kutatói kedvre is, mára azonban bizonyossá vált, hogy ez tényleg egy gazdagító hatású társulás, melynek valamennyien nyertesei lehetünk, hallgatóinkkal egyetemben.


< Vissza